HTML

micsodaútjaim

Soha ne azon töprengjél miről maradtál le,viszont örülj annak ami már megtörtént veled és ami felé éppen most tartasz. /abszolútdesaját:) /

Friss topikok

  • évi.: @Scan Dal: meg persze =D (2014.08.09. 18:08) Ott jó neki...
  • Scan Dal: Hmmm... sajnálom. Meggondolatlan voltam. (2013.04.26. 10:14) KIVÁLASZTOTTAK
  • évi.: @akimoto: na igen, még az is mindehhez.A fenti 4 video mind egy és ugyanaz, mégis más és mást hoz ... (2012.12.28. 17:50) Karácsonyi gondolatok
  • évi.: @akimoto: megnyugodtam :) (2012.11.14. 08:28) Elvből…
  • évi.: @akimoto: lepkeség...azt írják :) (2012.11.05. 21:33) Le papillon

Linkblog

Csepeg, csurog...

2011.10.24. 14:26 évi.



Ettetek már napraforgó mézet? Ha nem, mindenképpen próbáljátok ki, mert ennek a méznek titka van.Nem is akármilyen...

K. unokaöccse a méhész, esküszöm,ez a fiú a lelkét is bele teszi ebbe a mézbe. Ahogy öregszem, egyre biztosabb vagyok abban,hogy minden dolog akkor lesz tökéletes, ha szívvel-lélekkel csináljuk,miért pont a méz lenne kivétel, igaz? A méz pedig csak úgy finom, ha tényleg édes,akár a méz...vagy mint az élet? Nem tudom. Az biztos,hogy K.unokaöccse sokunk életét megédesíti mostanában.
Most is itt pihen egy újabb üveg napraforgóméz az asztalomon, én pedig már alig várom,hogy haza vigyem és megkóstoljam.
Képzeljétek csak, ez a méz se nem csepeg ,se nem csurog, ez amolyan krémesen kenhető. Ennek a méznek azonban minden cseppje kincs, s nem csak azért,amit eddig leírtam, ebben a mézben ugyanis sokkal több a titok,mint azt elsőre hinnénk.
Odakint nyirkos minden, csepeg, csurog az égből az októberi ősz , jelezvén,hogy egy hét múlva már novembert írunk. Ízelítőt ad nekünk  az idő abból a nemszeretem őszből, ahonnan majd hirtelen átfordulunk  a télbe. És mindeközben egy piciny kis üvegből rám mosolyog a nyár, annak minden színével és ízével megidézi a nap éltető sugarait. Hát nem édes...?:)

Most tehát itt pihen egy újabb üveg napraforgóméz az asztalomon, én pedig már alig várom,hogy haza vigyem és megkóstoljam. Addig pedig csak nézem...




 

28 komment

Címkék: méz

A bejegyzés trackback címe:

https://komolytalan99.blog.hu/api/trackback/id/tr863326307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 14:49:10

Csendben jegyzem meg, hogy ilyet a repceméz is tud. vagy legalábbis hasonlót. A nagy művészet egyébként itt is az, hogy a méhész úgy tegye ki a kaptárakat, és úgy időzítsen, hogy zümiék ne keverjenk hozzá még 24 féle másik növényt.
Én süteményekhez a sima vegyes-büdöst szeretem, teába a hársat, gesztenyét, vajaskenyérre (vagy inkább kalácsra) pedig a repcét és valahogy nem értékelem igazán az akácot. Persze nincs vele semmi bajom, csak épp nem érzem annyival jobbnak, mint amennyivel drágább szokott lenni. Ja, és az egészet nem veszem túl komolyan.

évi. 2011.10.24. 14:53:20

@RomBold!: :) Te is nagy mézevő?:)

A másik a repce, eredetileg a szövegben is benne volt, de ma csak napraforgót vettem...:)
Igen, biztos nem könnyű a méhészek élete amúgy pedig...:)))
ha akarod, kaphatsz tőlem egy napraforgót, érdemes kipróbálni...teába is isteni:)

ArtmüllerÁgnes · http://artmuller.hu 2011.10.24. 15:08:36

Hol lehet hozzájutni egy ilyenhez? Fázik a lelkem, kéne egy kis melengetés neki... :))

évi. 2011.10.24. 15:23:27

@ArtmüllerÁgnes: Elhiszem,hogy fázik, ilyen időben:))
Piacon is láttam már ilyen mézet, nekem van ugye saját "beszállítóm", csak Te túl messze laksz tőlem, sajnos...

ArtmüllerÁgnes · http://artmuller.hu 2011.10.24. 15:25:38

@évi.:
Jaj, mindig ez a fránya távolság, ami közénk áll! Pedig _annyira_ azért nem is lakom messze, de a hétköznapok mégis azt igazolják, hogy túúúl messze lakom Tőled. Na sebaj, megjegyzem, hogy napraforgó mézet kell keresnem, aztán majdcsak találok valahol! Köszi a tippet! :)

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 15:29:14

@évi.: méz, sajt, kolbász, fű-fa-virág, hummus, rénszarvascomb, lótej, kecskesajt, stb...
Talán csak a szusival vagyok ellenséges viszonyban.

évi. 2011.10.24. 15:46:40

@ArtmüllerÁgnes: Igen, annyira nem és látod mégis:(
Olyan szép színe van, majd meglátod:))

évi. 2011.10.24. 15:48:06

@RomBold!: a rénszarvas combbal nem vagyok kibékülve, a többi jöhet nekem is:)
Mondjuk a lótej se vonz igazán...már ha a kumiszra gondolsz:)

Én már ettem egyszer szusit, az jó volt, csak drága...

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 15:59:52

@évi.: Ez azért lehet, mert Te egy tüchtig hausfrau vagy, akinek még mesebeli (lajtántúli) férjre is telik, én meg egy ősember, akit majd a hatos metro visz vissza a dzsungelbe.

A kumisz se rossz, de az előbb a lótejre gondoltam. Friss, meleg lótej pöttyös bádogbögréből.

Ja, és ha méz, akkor a baklavát azt most egy ideig gyűlölöm! Mondja mindig az asszonypajtás, hogy ne annyit egyek, ami belém fér, hanem annyit, ami jól esik... dehát ugye falra szórt borsó....

évi. 2011.10.24. 16:15:46

@RomBold!: Á, ne hidd:)nem vagyok én olyan tüchtig:))

Hát jó, akkor soha nem ittam lótejet,pedig bádogbögrém is volt anno:)

A baklavát nem szeressem, az nekem már túlédes:)Hogy bírod azt magadba tömni?:)))

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 16:16:24

Na bazzeg, most meg hasraestem holmi csöpögős nótában:

www.youtube.com/watch?v=nT5sklTxjb0

Öregrocker-teszt. Ha a fejedben előbb hangzik el a méz szó, mint a valóságban, akkor öregrocker vagy.

Ha meg valami vidámra vágysz, akkor ott van neked a M.É.Z.

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 16:21:30

@évi.: Hogy bírom? Hát két pofára. Csak mondjuk 70-80 kiló alatt egy szelet, a fölött kettő, én meg megettem ötöt, mert szeretem... a hülyeség fáj.

évi. 2011.10.24. 16:26:12

@RomBold!: :))

Hogy te miket meg nem találsz...?:)

De a M.É.Z is jó azért:)

Két pofára ötöt?Wazzeg:))))bloá...:)Én a mézes puszedliből bírok sokat enni csak...

chilii · http://chilii.blog.hu 2011.10.24. 16:28:23

most mondjam, hogy utolsó csepp tartalékunk a hordó alján pont napraforgó méz?

évi. 2011.10.24. 16:40:40

@chilii: Hát nem mondod:))
akkor tudod miről beszélek:)

RomBold! (törölt) 2011.10.24. 16:48:54

@chilii: Ha már erre jársz, akkor szétoffolom a mézet:

Valaki adna egy sütőtökös tippet? Valami olyan kellene, ami túlmutat azon, hogy kettéhasítom, kimagozom, megsütöm.

évi. 2011.10.24. 17:02:29

@RomBold!: én leves tippet tudok és lekvárt...de Chilii biztos profi tökügyben!:)

évi. 2011.10.24. 22:39:21

tökpite?
állítólag isteni:)

RomBold! (törölt) 2011.10.25. 00:30:39

@évi.: Egyrészt köszönöm, másrészt meg inamba szállt a bátorságom:

1/2 bögrényi fruktóz
1/4 bögrényi barnacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csomag szénhidratszegény digestive keksz
2 evőkanál zsírszegény margarin

Biztos hogy ettől nem leszek beteg? Margarint utoljára akkor vettem, amikor 51 forintra emelték az árát.

chilii · http://chilii.blog.hu 2011.10.25. 09:52:09

@RomBold!: az a helyzet, hogy nálunk a sütőtökös sütemények nem arattak osztatlan sikert. ennek valószínűleg az az oka, hogy sütőtök édes, de ezen túl semleges ízű, az édességet cukorral tovább lehet fokozni, de nem lesz belőle semmi különleges. Egyszer sütöttem pitét, az a tyúkudvarban végezte, egyszer kipróbáltam Jamie Oliver sütőtökös muffinját, az elfogyott, de nem kértek repetát, és egyszer sütöttem egy amish sütőtökös süteményt, az mondjuk az öcsémnek ízlett.
Ami bevált, a sütőtökös kenyér, a krémleves, a sütőtökös gnocchhi és a risotto, szóval az inkább sós jellegű ételek.
Te mit szeretnél leginkább készíteni tökből?

chilii · http://chilii.blog.hu 2011.10.25. 10:01:16

íme az Amish sütőtökkalács: 3 csésze liszt, 1,5kk sütőpor, 1,5kk szódabikarbóna, 2kk őrölt fahéj, 1-1 csapott kk őrölt szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors és gyömbér, 25 dkg puha vaj, 1 csésze k.cukor, 4 tojás, 2 csésze (50 dkg) főtt(sült) áttört sütőtök, 1 kk vanília aroma, fél csésze mazsola (én cukrozott citrushéjat tettem bele, a mazsolát már túl édesnek találtam bele)
1. szárz hozzávalók összekever egy tálban
2. másik tálban vaj+cukor+tojás habosra kever sütőtök, vaníliaaroma hozzákever
3. a vajas masszába gyorsan belekever a lisztes keverék
4. 26 cm-es kapcsos tortaformában kb 1 órát süt 180-200 fokon, tűpróba szükséges
nagyon finom
ja 2,5 dl-es bögrével mérd a hozzávalókat

évi. 2011.10.25. 10:12:56

@RomBold!: a másikat süsd meg, a cukros verziót:)Két recept van a blogon:)

évi. 2011.10.25. 10:19:41

@chilii:
ez az első verziós tökpite recept:
hupi.blog.hu/2009/10/28/mucus_meg_a_sutik
sztem fincsi lehet, kicist hasonló a Tiédhez az ízvilága:)

ezek a sós jellegűek is jól hangzanak:)

chilii · http://chilii.blog.hu 2011.10.25. 10:24:43

@évi.: még a tökös-mákos rétes jutott eszembe, de az pl. nekem és a zuramnak ízlett, tesómnak, anyámnak nem annyira, pedig pont ők a mákosak... de én továbbra is a sósakra szavazok!!!

évi. 2011.10.25. 10:27:54

@chilii: én is sós párti vagyok, de egy édes szájúnak gondolom az édes jobban fekszik...ld. baklava:)Meg nem enném:))

Sztem tökös-mákos rétest én még soha nem ettem, nem szeretem anniyra a mákot:)

RomBold! (törölt) 2011.10.25. 11:11:32

@évi.: Na, akkor löttyintek egy kis tiszta vizet a képetekbe :)

Én mocsok barbár vagyok, nekem a sütőtök úgy jó ahogy van. Viszont van egy családom.

évi. 2011.10.25. 11:59:46

@RomBold!: Gondoltam,hogy a család miatt kérdezed:))
Szóval süss!:)
süti beállítások módosítása